Виживання в дикій природі: як добути вогонь?

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 1
ГіршийКращий 

За легендою, Прометей подарував людям вогонь, і після цього він став невід’ємною частиною нашої цивілізації. Полум’я дає можливість захиститись від хижих тварин, приготувати їжу, зігрітися в холодну пору. Що ж робити, коли ви потрапили в халепу, навкруги дикий світ, де цивілізація — невідомо? Потрібно застосувати ряд методів, які можуть допомогти розпалити багаття:

  1. Самий важкий метод, але дієвий — використання дерев’яної дощечки і стержня (повинні бути повністю сухими). Потрібно створювати кругові рухи руками, паличка об дощечку — аж поки в очах не потемніє, а потім знову і знову, до повної перемоги. Є схожий прийом, але замість деревини — два камені. Ці маніпуляції відомі з часів створення людської цивілізації — хто хоч раз спробував добути вогонь таким чином, знає на скільки це складно, але можливо. Невеликі поради: використовуйте суху осику або тополю для виготовлення інструментів. Також підкладайте дуже суху траву на дощечку або пух з тополі, очерету, будяків.
  2. Одним з методів є створення примітивних інструментів для розпалювання. Наприклад, лук! Тятивою огортають паличку-стержень, приставляють його до дощечки і починають тягати лук із стороні в сторону. Це набагато легше ніж попередній спосіб, але я особисто не прихильник таких дій. По-перше, треба щоб було те обладнання для спорудження лука. По-друге, сам процес спорядження даного інструмента забирає час.
  3. Хороший спосіб запалити полум’я за допомогою лінзи, але ж чи є таке обладнання при собі?! В більшості випадків люди не носять лінзи з собою, тільки при наявності окулярів у заблукавшого.
  4. Стилізовану лінзу можна сконструювати з повітряної кульки або презерватива. Такі речі можуть бути у туристів в наявності. Може хтось вирішив влаштувати свято в лісі, і має з собою кульки, або сподівається на інші земні радості. Набираєм в даний об’єкт воду, стільки, щоб можна було надавати потрібну форму предмету руками, робити більшу або меншу кулю. Коли високотехнічне обладнання виготовлено, починаєм розпалювати вогнище.

  1. Зимою можна спробувати створити лінзу з шматка льоду. Особисто, я ніколи не застосовував такий варіант, але логічно припустити, лід має бути світлим.
  2. Самий цікавий метод — за допомогою батарейки і фольги. Замикаємо контакти невеличкою стрічкою фольги (посередині звужена) на батарейці і підводим її до поверхні, яка швидко займається (папір, сіно, пух).

  1. Якщо у вас є непрацююча запальничка, ви щасливчик, зніміть верхню захисну пластину. Візьміть папір (краще туалетний, або вже який є), шкребіть трошки кремнію на папірець (це робиться рухами коліщатка в протилежний бік. Потім всі мікрочастинки загортаються в папір і він підпалюється з протилежного боку тією ж запальничкою. 90% — успішних дій, при будь-якій погоді!

Переносити вогонь можна при допомозі гриба-губки, але досить сухого. Кидаєм губку до вогню, запалюємо більший край, тушим, прикладаєм зеленій мох, який вирваний з частинками землі, ховаємо в сумку (рюкзак, карман, загортаємо тканиною). Якийсь час гриб буде просто тліти, а потім за допомогою наявного жару можливо розпалити вогнище на іншому місці.

Бажаємо вам, не опинятися в скрутних ситуаціях, але нові знання ніколи не зашкодять!