Чи складно залишатись людиною в екстремальних умовах?

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Зараз в світі відбуваються речі схожі на постапокаліптичний фільм. Події, які пов’язані з короновірусом сколихнули кожного жителя планети Земля. І, якщо спостерігати реакцію різних груп населення на незрозумілу інфекцію, то можна з впевненістю сказати, що вона нічим не відрізняється від кінематографічної. Людей охоплює лють, ненависть, всеосяжна жорстокість до всього живого. Такою ситуацією вдало користуються ворожі політичні сили, а влада не може зрозуміти, що потрібна пряма комунікація в складних умовах.

Суть проблеми набагато глибше від скороплинних політичних дивідендів. Зміст в тому, чи здатні люди в умовах епідемії залишитись «вищим створінням», чи не будуть вони схожими на простих ссавців із родини собачих. Висновок не дуже позитивний, людина в складних умовах перетвориться в голодного, загнаного звіра, який без труднощів і докорів сумління буде знищувати собі подібних. Тисячолітня еволюція, яку пройшов Homo sapiens, в таких обставинах, нічого не варта.

Навіть зараз, коли захворювання тільки набирає обертів, дуже «верткі» підприємці заробляють гроші на стрибку цін, на товарах першої необхідності. От цікаво, якщо світ перетвориться на кризове середовище, не дай Бог звичайно, куди вони будуть вкладати свої гроші. Долари і євро можна використати, як матеріал для розпалення вогнища, а іншу валюту, як предмет особистих гігієнічних потреб.

Або використання масок, як об’єкт збагачення. Зароблять гроші на стражданнях інших ‒ це улюбленій бізнес у «вищих створінь» в різні періоди історії. Але більшість із таких комерсантів дуже погано закінчували, болісні відчуття таких суб’єктів добре описані в різноманітних притчах. Просто людям, в яких є хоч трохи здорового глузду, повинні врахувати помилки минулих поколінь.

До того ж, свідомі люди повинні розуміти, що побороти вірус можливо тільки повним карантином. Держава не зможе допомогти людям змінити свою самосвідомість. Китай і більшість азіатських країн зараз, подолали коронавірус повною ізоляцією. Не відомо чи це надовго, але все ж таки кількість уражених зменшилась вдвічі. На практиці – це сидіти вдома і слухати чітких розпоряджень.

Для європейців така практика неможлива, вони занадто ліберальні і безпечні. Кожен, хто має заробітну плату вище середньої, може дозволити собі відпочинок за кордоном, непоганий автомобіль, вважає себе повелителем світу, тому будь які заборони для нього ‒ це посягання на його права і свободи.

В США в даних умовах діють чітко без зайвих «шмарклів». Все, що загрожує національній безпеці нейтралізується в зручній, на той час, формі.

Складні умови породжують різні психологічні розлади, і це факт. Але люди повинні перш за все думати, а потім діяти. Дана здатність відрізняє нас від тварин. Якщо виникають обставини, коли потрібно захистити себе, або своїх близьких, треба діяти на рівні інстинктів, швидко і безапеляційно. Та коли є можливість допомогти своїм співгромадянам, не потрібно перетворюватись на монстра, який радіє від страждань інших, або йому просто плювати. Такі створіння нічим не відрізняються від шакалів або інших збирачів падла. Не перетворюйтесь на чудовисько, будьте доброзичливим представником «людини розумної»!