Правильний збір березового соку

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

В цьому році весна прийшла раніше, а можливо вона почалась зразу після осені. Хоча дивишся телебачення і молоденькі дівчатка розповідають про те, що розмови про зміни клімату перебільшені. Хочеться задати питання, де зима, мала? Але не в цьому головна суть статті. Наша мета розповісти про раціональний збір соку, але через кліматичні зміни не можна сказати точно, коли він піде. Думаю початок березня!

Рекомендацій по збору соку

На корисних властивостях соку не потрібно зупинятись, вони загально відомі. Більше потрібно наголосити на правилах збору. Іноді зайдеш в ліс, подивишся, а там берези просто подовбані, якимись залізними предметами або деякі «причинуваті» ріжуть дерево бензопилою. Питаєш, чого так робиш? В мене немає часу! Ну такім ця стаття не допоможе, для них треба хорошого мозкоправа або інші методи впливу. Людям, які просто не знають, як краще, ось, що можна порадить:

  • Для збору підходить доросле дерево, більше ніж рука в товщину. Молоді берези чіпати заборонено. По-перше, воно не дасть вам свого «нектару», по-друге, ви тим самим нищите рослину.
  • Якщо дерево пошкоджено краще не чіпайте його. Сік буде текти погано, а береза скоро пропаде через новий дефект.
  • Погано йде сік з одиноких берізок на полянах.
  • Робим отвір десь на сорок-п’ятдесят сантиметрів від коріння. Не використовуйте сокиру.
  • Якщо дерево має товсту кору, знімаєм верхній шар – краще ножом.
  • Робим отвір ручним воротком, електричним шуруповертом, кому як зручніше. Не робіть його широким – від цього кількість соку не збільшиться. Дане заглиблення робим під ухилом, щоб рідина стікала по жолобку вниз, не більше трьох сантиметрів.
  • В отвір забивають дерев’яний «чопік», під ним жолобок, залізна трубка або використовують своєрідний гніт із сухої трави і т. д.
  • Ємності для збору використовуємо різні, по бажанню. Якщо використовуєте пластикову тару ‒ не залишайте її після себе в лісі.
  • Краще всього біжить «нектар» в сонячну погоду з дванадцяти дня до шести вечора.
  • Не збирайте весь сік з березини. Стає погано йти ‒ залишайте. Лікуйте поранене дерево мохом, воском або вставте дерев’яну пробку в отвір (зараз продають різні садові замазки).
  • Я роблю тільки один отвір, хоч в залежності від товщини берези їх може бути кілька. Та навіщо травмувати дерево.

Особисті рецепти квасу

Дуже корисно вживати березовий сік свіжим, але це на любителя. Все одно його багато не вип’єш. Залишається виготовити з нього якийсь напій, причому, рецептів дуже багато. Деякі старим, «дідівським» методом додають пережарений ячмінь. Але мене особисто, такий рецепт не вабить. «Чудодійне зілля» виходить якщо: На десять літрів зібраного соку додавати триста грам сушки. Краще якщо це збір: яблука, груші, вишні.

В випадку однієї груши чи яблука квас виходить занадто світлий, немає в ньому тієї іскри. Отже, берем сухі фрукти, я думаю можна спробувати додавати ще й сливу, абрикос, загортаєм в марлю. Сік має бути злитий в скляну або металеву нержавіючу тару, туди кидаєм наші фруктові елементи і закриваєм на місяць в погріб. Після, витягаєм напій, додаєм цукор за смаком, насолоджуємось прохолодною рідиною в жаркі літні дні!