Планета Железяка 2. Мисливство – мистецтво чи прихований інстинкт вбивці?

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

На сьогодні, мисливський спосіб відпочинку стає дуже популярний. Це зв’язано з багатьма факторами. Культом зброї. Звичайно, який чоловік відмовиться потримати в руках славний вертикальний «ствол» BENELLI 828U Black 28, а мати такий – це взагалі межа людської фантазії. Другий фактор – можливості. Так, подивіться на статистику: країна бідна, а середовище мисливців поповнюється кожного дня. Може не така вже й бідна? Але зараз інша тема нас цікавить. Чи природній – це відпочинок для людини?

Такій спосіб проводити час є нормальним. Крім того у людей існує природній хижацький інстинкт. А хижак має полювати, і від цього нікуди не дінешся. Тому це продовження тих первісних чуттів, що були вироблені тисячоліттями. Але з тих часів все змінилось. Тоді людина добувала в такий спосіб собі їжу. Зараз, це більше відпочинок на природі. Крім того, сама людина змінилась з того часу, погляньте за вікно, там нема мамонтів, а стоять «Шкоди», «Хюндаї», в крайньому випадку «Жигулі». Якщо людина пройшла такий довгий еволюційний процес – це не значить, що вона стала господарем планети.

Деякі «Хомо сапі Єнс» залишились на рівні тих первісних людей. Тільки отримали стволи. «Валять» все, вважають себе царями природи, вирішують, який вид повинен існувати, який ні. Але то не люди будуть вирішувать. Природа ‒ жива субстанція, за браконьєрство, знищення екзотичних видів, нате вам – коронавірус. Мисливець, в першу чергу, повинен зберігати природні ресурси. І для себе, і для своїх нащадків. Для того, в першу чергу, треба бути стриманим, володіти інформацією, статистикою. Якщо в цьому господарстві 10 косуль, а мисливців 20, як можна стріляти, виходячи з такої кількості?! Спочатку розвиток диких тварин. А потім полювання, а не навпаки.

Червонокнижні тварини – це взагалі окрема тема. Лось ‒ величне створіння, якщо хтось мав щастя бачити його особисто в дикій природі. Занесли до Червоної книги, залишилось одиниці, б’ють все одно. Треба ж «шарового» м’яса або роги повісить в приміщенні, а той же екстрим. Можливо – це просто психологічний розлад, та щоб не вбивати собі подібних, вбивають незахищену істоту. Добувай те, чого багато, хіба не зрозуміло?!

З хижаками взагалі цікава ситуація, перебили фактично всіх. Стріляють вовка, рись,ведмедя… Мовляв, вони шкодять народному господарству. Вітер, град теж йому шкодить. Давайте будим «жахать» з 120мм. по хмарах. Відстрілюють їх тільки через те, що людина бачить конкурента в інших хижаках. Та вони й не відстрілюються – задача спрощена в рази. Але не людина їх створювала, не їй їх і знищувати.

Деякі активісти спочатку знищують горобців, бо вони їдять рис, потім переходять до знищення собі подібних. Чого ж вони такі багаті, «мабуть шось не то!». А ще й розумні. Ну от вам газові камери. Все починається з гордині, яка штовхає людину на погані вчинки до будь-яких живих організмів. Якщо представники сусідньої північної держави вирішать, що українці – «животние» і будуть здобувати нас, як трофей. « А сколько там хохлов еще бегает в Макаровском Спецхозяйстве» – «10!», «Сегодня отработаем!».

Мисливство – це мистецтво. Зв'язок с природою, спорт, спілкування, жарти… Але воно стає таким, коли люди використовують природні ресурси з розумом. Наприклад, Самбо – цікаве і виразне бойове мистецтво. Але, коли спортсмен виходить на вулицю, щоб когось «поламать», потішить своє самолюбство, познущатись над слабшим – це бандитизм. Мисливець перетворюється в браконьєра, якщо веде себе подібним чином. Більшість мисливців адекватні люди, тому інформацію сприймають чітко, розуміють всі ризики. Не будьте браконьєрами – станьте «вільними художниками» навколишнього середовища!