Громадська організація "Рідне місто"

вкл. .

Нещодавно в Макарові з'явилася реклама з символічним зображенням сім'ї та написом "Рідне місто". Як виявилось, "Рідне місто" - це громадська організація, яка почала діяти в макарівському районі. Її очолив підприємець Іващенко Олександр. І саме він поділився з нами інформацією про основні цілі та завдання "Рідного міста".

Олександре, дуже просте питання - що таке «Рідне місто»?
Це передусім прагнення. Прагнення покращити умови проживання в селищі, зробити їх більш комфортними для кожного мешканця, захистити соціальні інтереси громадян в частині якості їхнього життя, навчити людей захищати свої права. Але разом з цим «Рідне місто» - це буденна діяльність, це робота, яку беруть на свої плечі активісти організації.

Останнім часом про захист прав говорять багато. Не боїтеся наштовхнутися на недовіру або навіть байдужість з боку мешканців селища?
Знаєте, байдужість це є основа нашого неблагополуччя. Я вже давно засвоїв – не можна бути байдужим. Байдужість змушує нас пройти повз підлітка з цигаркою, не працювати навіть за умови гарної оплати праці, кидати сміття з вікна автомобіля і таке інше. Кожний з нас, я впевнений в цьому, час від часу замислюється над проблемами, які провокує байдужість. І багатьом не подобається. То чому, скажіть, ми не можемо кинути виклик байдужості? Досвід доводить, що ціною колективних зусиль цю ваду можна перебороти. Гарним прикладом для нас можуть бути наші сусіди – Польща, Чехія, Словаччина. Щодо недовіри, то єдиний шлях подолання скептицизму – конкретні справи. Тому разом з однодумцями ми й займаємось конкретними справами, а «Рідне місто» є продовженням тривалої роботи, яку ми починали індивідуально.

Ви згадали про однодумців, а хто ці люди, які сьогодні є активістами організації?
«Рідне місто» це результат співпраці людей з різною освітою, різним життєвим досвідом, різним статком – це і студенти, і вчителі, підприємці і депутати, працівники приватних та державних структур. Всіх нас об’єднує одна мета - навчити людей цінувати якість особистого життя і відстоювати власні інтереси. Співпраця на громадських засадах різних за фахом, соціальним статусом, віком людей ще раз доводить, що ми можемо об’єднатися навколо проблем, які всіх нас хвилюють.

Які завдання ви для себе ставите в першу чергу?
Перш за все ми зосередимось на тому, що спробуємо залучити людей до розв'язання їхніх власних проблем, до задоволення їхніх власних потреб. Не є таємницею, що в бюджеті селища нерідко не вистачає грошей на те, що треба зробити в першу чергу. Ми будемо намагатися вирішувати такі питання власними силами за рахунок коллективного об’єднання зусиль мешканців селища, які мають активну громадську позицію. Сподіваємось, що така ініціатива знайде відгук серед жителів селища. Окремим пунктом можу виділити створення механізму для збору інформації про існуючі в селищі проблеми – громадську приймальню. Саме сюди, де ми з вами знаходимось, люди зможуть звернутися з проблемами, які вони вважають невідкладними й важливими, крім того ми будемо надавати безоплатну юридичну допомогу з питань взаємодії громадян з місцевою владою. Впевнений, це сприятиме підвищенню правової свідомості жителів. Крім того прийом будуть вести і діючі депутати селищної ради, які зможуть фахово допомогти в вирішенні ряду проблем.

Поясніть, а навіщо вам особисто це потрібно?
Хочу підкреслити, мета нашої організації є цілком соціальна. Сьогодні кожен з нас має усвідомлювати, що потрібно думати не тільки про себе, а й про жителів рідного селища, а головне мати для цього бажання. Я запрошую кожного зробити свій вклад, зробити свою маленьку добру справу на користь одне одного. Мій особистий внесок у справу розвитку селища та вирішення проблем жителів – це мій досвід організації й управління, моє бажання допомогти ближньому, який потребує цього.


Адреса громадської приймальні: смт Макарів, вул.. Леніна 59-б, 2 поверх
Тел.: 5-16-89