Звалювальники лісу (стаття)

вкл. .

4 вересня 2009 року на базі державного підприємства "Тетерівське дослідно-виробниче лісове господарство" Київського обласного управління лісового та мисливського господарства було проведено 12 Всеукраїнський чемпіонат вальників лісу.



Київську область на чемпіонаті України представляли наші земляки: Костюшко Олександр та Очеретюк Тарас, який захищав честь області в класі юніор. Конкуренція була дуже висока, боротьба велася за кожен міліметр, секунду, градус, що в свою чергу позначалося на балах. За підсумками змагань перше місце виборов наш земляк ― Костюшко Олександр, ― набравши в сумі за 5 конкурсів 1529 балів, друге місце завоював теж макарівчанин ― Костюшко Віталій (1496 балів), який представляв на змаганнях компанію Форест (офіційного дистриб'ютора фірми Husqvarna), третє місце виборов харків'янин Сергій Домашкін (1489 балів), в класі юніорів перше місце посів Очеретюк Тарас з загальною сумою балів 1470, друге місце посів юніор з Рівненської області ― Потапчук Роман (1456 балів), та третє місце завоював Сумчанин ― Сидоренко Олександр (1423 бала). Призери та всі учасники змагань були нагородженні грошовими преміями та цінними подарунками.

Історія Українського чемпіонату



Турбуючись, перш за все, про збереження людського життя, прагнучи зменшити виробничий травматизм, підвищити фахову підготовку та якість виконаних робіт, колегією Державного комітету лісового господарства, президією Товариства лісівників України було організоване фахові змагання вальників лісу, лісорубів. Такі змагання щорічно проводяться в Україні з 1997 року.



Історія Світового чемпіонату вальників лісу



В кінці 60-х років минулого століття фахівці з Угорщини та Югославії ініціювали пропозицію щодо проведення Світового чемпіонату вальників лісу. Перший чемпіонат був проведений саме в цих країнах у 1970 році. З того часу було проведено 28 чемпіонатів професійних вальників лісу. В 1975 та 1991 роках чемпіонат світу приймав колишній Радянський Союз. Останній, 28 чемпіонат проходив у Німеччині 3 - 6 вересня 2008 року у місті Tripsdill, в якому вчетверте в історії нашої держави приймала участь збірна команда України. Наша збірна зайняла 19 місце в командному заліку з 38 команд.





У 2004 р. в Італії збірна України виборола 4 загальнокомандне місце, а майстер Тетерівського лісгоспу, Віталій Костюшко, став срібним призером у змаганнях з комбінованого різу.



У світовій практиці останні чемпіонати набули вигляду спортивно-технічного шоу з великою кількістю учасників, виставкових майданчиків, пропагандою останніх напрацювань в секторі виробництва спеціалізованої техніки для комплексного і раціонально використання лісових ресурсів. Кожна країна вважає престижним стати господарем чергових змагань.



Учасники 12 Всеукраїнського конкурсу вальників лісу ― це переможці регіональних відбіркових змагань, а також представники лісових коледжів, технікумів та команди провідних компаній-постачальників бензомоторного інструменту в Україні.



Етапи змагань



Валка дерева



Учасник повинен протягом 3 хвилин, дотримуючись всіх правил техніки безпеки, звалити дерево так, щоб воно лягло в задану точку. Найвищим досягненням вважається майстерність забивати у землю деревом центральний кілок заданої межі.



Представники ЗМІ допускаються в зону змагань тільки з дозволу та під наглядом особи відповідальної за охорону праці. При цьому необхідно використовувати захисне спорядження.



Максимальна кількість балів – 660



Обрізка сучків



На даному етапі основною задачею учасника є якомога швидше зрізати всі сучки з дерева. При цьому значна увага приділяється точності виконання вправи: забороняється пошкоджувати дерево, або залишати зависокі сучки.



Максимальна кількість балів – 450



Заміна ланцюга



На цьому етапі учасник повинен розібрати та зібрати пильний апарат. Кращі спортсмени показують результат в 15 секунд.



Максимальна кількість балів – 120



Розкряжування комбінованим різом



Участник повинен відрізати від двох сортиментів деревини диски товщиною не більше 8 см і не менше 3 см. При цьому половину діаметра деревини до червоної лінії він повинен різати знизу, а решту зверху. Ця вимога відноситься до обох сортиментів.



Максимальна кількість балів – 200



Точне розкряжування



Учасник повинен відрізати від двох сортиментів деревини диски товщиною не менше 3 см й не більше 8 см. При цьому не дозволяється пошкоджувати настил, на якому знаходиться сортимент. Диски відрізаються перпендикулярно до поздовжньої осі сортимента.



Максимальна кількість балів – 250



Обладнання для лісозаготівельних робіт



Для лісогосподарської галузі лісозаготівля ― це жнива, збирання врожаю. Незважаючи на погодні умови (спеку, мороз, дощ, наявність надокучливих комарів), лісозаготівельні бригади виходять на ділянки й проводять заключний етап лісогосподарського комплексу ― заготівлю деревини. Основний інструмент на лісозаготівельних роботах ― це бензомоторні пили. При роботі двигун бензопили розкручується до 13-14 тис. обертів на хвилину, швидкість пиляння сягає 150-200 м/хв.



Під час цьогорічного конкурсу учасники використовують моторизований інструмент як вітчизняного виробництва, так й імпортні бензопили провідних світових компаній. Світова історія розвитку такого інструменту сягає середини 20-х років. На Київщині, а саме на території теперішнього Фастівського держлісгоспу, перша моторизована пилка американського виробництва, яка важила близько 80 кг і яку обслуговувало 4 чоловік, з'явилась в 1924 році. На сьогоднішній день на Українському ринку присутні понад десять компаній і представництв від світових виробників. Із вітчизняних ― це „Мотор-Січ". З 1992 року це підприємство вело конструювання та розробку, а з 1997 р. випускає вітчизняну пилку „Мотор Січ". З імпортних компаній на чемпіонаті представлені ― «Хускварна», «Штіль», «Йонсеред», «Долмар».