ХІІ Сезон змагань із звалювання лісу відкрито

вкл. .

Професія звалювальника лісу – основна в лісовій галузі. В нашій країні таку роботу щодня виконують понад 10 тисяч чоловіків. За статистикою важка і небезпечна праця за травматизмом посідає друге місце після шахтарів. Незважаючи на погодні умови: дощі, снігопади, надокучливі полчища комарів, мошок - звалювальники лісу разом зі своїми помічниками та обрубниками гілок заготовляють стиглу деревину.




 




Звалювання дерева: Віталій Костюшко


Змагання звалювальників лісу стали вже традиційними змаганнями працівників лісових господарств області. В цьому році ХІІ обласні змагання приймало ДП ’’Клавдієвське лісове господарство’’. Метою їх проведення є показ останніх досягнень робітників галузі в технічних навичках роботи на лісозаготівлях, підвищення майстерності та престижу професії звалювальника лісу. В цьому році ДП ’’Макарівське лісове господарство’’ на даних змаганнях представляв Очеретюк Тарас, який вже не перший раз приймає участь в цих змаганнях і неодноразово ставав призером в обласних змаганнях та двічі займав друге місце на всеукраїнських змаганнях в класі юніора. Не залишилися без медалей і в цьому році: по сумі балів п’яти етапів макарівчанин зайняв третє місце в загальному заліку. А переможцем обласних змагань став звалювальник, який представляв ДП ’’Тетерівське лісове господарство’’ Костюшко Олександр, брат відомого на весь світ Українського чемпіона Костюшка Віталія, який був почесним гостем на даних обласних змаганнях і навіть дав майстер-клас по чотирьох етапах. По правилах змагань переможець обласного турніру на початку вересня буде представляти свою область на всеукраїнських змаганнях, до речі, Костюшко Олександр був золотим призером минулорічного Українського чемпіонату, так що побажаємо йому успіху на майбутньому чемпіонаті, адже, як відомо, зійти на гору легше, ніж на ній втриматися. По результатам всеукраїнського чемпіонату буде сформована збірна з трьох найкращих звалювальників та юніора (вік не більше 24 років), які будуть захищати честь держави на ХХІХ чемпіонаті світу.


 




Розкрижування стовбура комбінованим різом: Віталій, Тарас


Чемпіонати світу серед звалювальників лісу проходять з 1970 року. За цей час вони перетворилися в кольорове спортивно-технічне шоу, яке збирає до сотні учасників та тисячі глядачів. Там працюють виставочні площадки, які пропагують нові розробки бензопил та сервісних інструментів до них. На жаль, українські змагання не збирають стільки глядачів, як чемпіонат світу, а жаль, тому що побачити неозброєним оком, як потужною пилкою звалювальник лісу за декілька хвилин ціляє деревом в колок, забитий на відстані 15м від цього ж дерева, чи наприклад, як за 20-30 секунд обрізає майже чотири десятки гілок не менш цікаво, ніж наприклад переглядати змагання з гімнасток чи штангістів, які збирають повні зали.


 




Обрізування сучків: Домашкін, Львов


П’ять китів майстерності



На чемпіонатах світу серед звалювальників, по правилам яких проходять і українські змагання, обов’язкові п’ять етапів: звалювання дерева, обрізання сучків, заміна ріжучого цепу на пилці, розкрижування ствола комбінованим різом – знизу до половини, потім зверху і точне розкрижування ствола, який лежить на землі одним різом зверху. Всі ці вправи застосовуються в повсякденній роботі лісоруба. Комбінований різ – це вміння виконувати розкрижування стовбура, коли він зафіксований під кутом і одним різом його перепиляти неможна, тому що зажимає ріжучу штангу (шину) в пропилі ствола. Крім звалювання дерева та монтажу нового ланцюга, вправи виконуються на стандартних елементах: проточених 35 сантиметрових колодах. При обрізуванні гілок, щоб всі учасники були в однакових умовах, вони змагаються на спеціальних снарядах – 6 метрових проточених колодах діаметром 14 см, в який в певному порядку встановлені 36 півметрових сучків, виготовлених з твердого дуба чи бука. Це самий видовищний етап, на світових змаганнях його ставлять останнім, причому спершу змагаються слабші учасники, а в фіналі виступають 4 чи 8 фіналістів, що створює захоплення у публіки. Рекорд світу по цьому етапу у росіянина Вадима Іманкулова – він зрізає 36 сучків за 16,9 секунд – феноменальний результат. Найкращі серед українців вкладаються в 20-25 секунд.


 




Розкрижування стовбура точним різом: Віталік, Саша, Тарас


Технічна сторона змагань



Хоча єдиний наш виробник бензопил – ’’Мотор Січ’’ – практично вивів свою бензопилу на світовий рівень, на змаганнях наші виступають в основному з імпортним інструментом. Шведська чи німецька бензопили з двухтактних двигуном потужністю в 5 кінських сил важить близько 6 – 7 кг, маючи моторесурс в 1200 мото годин і коштує 800-1000$, наші ж бензопили Мотор Січ дешевші майже втричі, але на 10% важчі і їхній моторесурс близько – 1000 мото годин.


 




Монтаж цепа: Віталік, Саша, Тарас