Таланти твої, Макарівщино!

вкл. .

Уже дев'ятий рік збирає по-справжньому творчу поросль і дає шанс показати себе районний дитячий фестиваль "Таланти твої, Макарівщино". Минулого тижня він завершився святковим гала-концертом на сцені районного будинку культури. Цього року фестиваль був присвячений 75-річчю Київщини. Організатор його проведення - Центр творчості дітей та юнацтва імені Д. Туптала.
До його директора, голови журі фестивалю І.Л.Годенкова наш кореспондент звернулася із запитаннями.
-  Ігоре Леонідовичу, чим вирізнився нинішній фестиваль, чи порадував чи, можливо, засмутив?
- Порадував. Насамперед вищим рівнем майстерності учасників. Багато юних виконавців вразили творчим потенціалом, бажанням розвивати свої здібності й досягати поставленої мети. У ньому взяли участь близько 500 хлопчиків і дівчаток різних вікових груп з 20 шкіл району. З них 112 стали переможцями, виступили на заключному гала-концерті та взяли участь у виставці. Саме обдаровані діти є майбутнім нашої держави. І я вбачаю: відродження духовності та розвиток творчості юних - головний шлях у становленні нашої держави, її подальшому процвітанні.
-  Чи вдалося цьогорічному фестивалю відкрити нові обдарування?
-  Наймолодша учасниця вокаліста Ая Стеценко - учениця Гружчанської школи -стала відкриттям фестивалю. Вже у зональному конкурсі вона зачарувала як журі, так і глядачів. Вдалим був її виступ і на районній сцені.
Те, що наш фестиваль плекає таланти, засвідчують його переможці. Так, вокальний ансамбль "Джерельце" з Макарівської ЗОШ №2 отримав гран-прі на обласному фольклорному фестивалі, а нещодавно він не менш успішно виступив на ще одному обласному фестивалі "Дитинства пісня Великодня". Саме тут були представлені на виставці "Скарби рідного краю" й роботи юних макарівчан з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, Вокальний квартет "3арічаночка" з Макарівської ЗОШ №2 відібрано для участі у заключному концерті фестивалю "Таланти твої, Київщино" на столичній сцені. Серед лауреатів конкурсу - юна поетеса Анастасія Орєхова з Макарівської ЗОШ №1, яка володіє неординарним творчим баченням світу, перспективні вокалісти Ярослава Шамало та Анна Лиштва (Макарівська ЗОШ №1). На фестивалі глядачі побачили чудові танцювальні колективи з Новосілківської, Червонослобідської ЗОШ та Макарівської №3. Злетом фантазії вразило дефіле "Фентезі" гуртківців з ЦТДЮ на базі Королівської школи (керівник О.І.Мудренко). Вони представили оригінальні моделі одягу, виготовлені власними руками.
Всі лауреати фестивалю були нагороджені грамотами відділу освіти райдержадміністрації та Центру творчості дітей та юнацтва, а також отримали цінні призи.
-  Такі творчі заходи сьогодні потребують не лише організаторських зусиль, але й вкладень певних коштів. Хто сприяв тому, щоб фестиваль відбувся?
- Звичайно, розвиток дитячої творчості неможливий був би без розуміння важливості цієї роботи для духовного збагачення молоді. І ми маємо в цій справі розуміння і підтримку керівництва району, влади на місцях. Радує й те, що чимало на Макарівщині людей, які виявляють благодійність, вкладаючи власні кошти у дітей. Цього разу спонсорами виступили Макарівськии
селищний голова Г.П.Здольник, районний будинок культури, підприємці Л.О. Димарчук, Н.Є. Котигорошко, Л.В. Тарасюк, С.К. Завалідров.
- Ще один фестиваль завершився. Він уже став щорічним, то щоб ви хотіли побажати наступному?
- Творчих злетів і нових перемог. А тим, кому цього року не вдалося стати переможцями, нехай не розчаровуються, адже успіх приходить до настирливих. Хай збуваються мрії всіх, хто хоче досягти творчих вершин. Наш уже традиційний фестиваль і надалі допомагатиме обдарованим дітям досягати мети.
А.ЛЕОНІДОВА.